Hitel » Jelzáloghitel (Fedezetes hitel)

 

Ebben a részben a fedezetes hitel (jelzáloghitel) fogalmát ismertetjük, mely az előző hitel oldalon közzétett hitel fajták másik legnagyobb gyűjtőfogalma.

Fedezet (jelzálog) általában ingatlant jelent. A pénzintézet tulajdonképpen kockázatot vállal, mikor hitelt nyújt és biztosítékot akar. Mivel gyakorlatilag a fedezetes hitel nagyobb pénzösszegű hitelt jelent, ezért az ingatlan már megfelelő biztosíték.

A fedezetes hitel (jelzáloghitel) lehet forint alapú (forinthitel) és deviza (devizahitel) alapú hitel. Deviza hitelnél úgynevezett árfolyamkockázatot kell vállalni, tehát számolni kell a deviza árak ingadozásával. A forint alapkamat mindig magasabb, mely a jegybanki alapkamat értéke felett áll néhány százalékkal. A deviza alapkamatok pedig jóval alacsonyabbak, így általában ezeket választják a hitel igénylők. Ilyenkor a már említett árfolyamkockázatot kell vállalni. Sajnos a gazdasági helyzetnek köszönhetően a deviza alapú fedezetes hitelt már egyre nehezebb igényelni.

A fedezetes hitel (jelzáloghitel) fajtái:

 

Létezik olyan is, hogy betét fedezetes hitel, melynél például egy nagyobb összegű lekötött betét esetén kaphatunk egy közel azonos összegű folyószámla hitelt. Ezért tulajdonképpen a betét a fedezet, de magát a folyószámla hitelt mégis a fedezet nélküli hitelhez soroljuk.

 

 

Hitel hirdetések