Hitel és Vásárlás

 

Napjaink gazdasági helyzete nem engedi mindenki számára, hogy saját pénzből vegyen ajándékot, vagy egyéb más terméket, szolgáltatást. Az alábbiakban az ajándék vásárlás és hitel, kölcsön kapcsolatát vizsgáljuk és érdekességeket, általános információkat tudhatunk meg róluk.

Néhány általános tudnivalót nem árt tisztázni: a hitel a pénzintézetek, bankok által kibocsátott adósság rendezésére szánt pénzügyi fogalom. A folyósított hitelt a hitelezőnek adott időre és a szerződésben leírtak szerint vissza kell térítenie. A hitelt igénylő tehát közvetlen hozzájut az áruhoz, vagy szolgáltatáshoz, melynek értékét a pénzintézet fedezi a későbbi tartozás kiegyenlítés reményében.

A hitel havi törlesztője a következő 4 részből áll:
tőke + kamat + kezelési költség + konverziós díj (csak devizahiteleknél)

A kezelési költség és a konverziós díj (mely töredék százalék) a bank jutaléka (tehát ebből él a bank), a kamat pedig a szimpla kamat (mely a jegybanki alapkamat körüli százalék érték, amennyibe a banknak kerül a pénz, amit az államtól "kölcsönvesz") és végül a tőke, amellyel ténylegesen csökken a havi törlesztés alapösszege.

A hitel, mivel úgymond banki "termék", így pénzintézetenként különböző elnevezésük van. Nem is lehet azonos, hiszen gondoljunk bele az autómárkáknál sem szoktak adni (nem adhatnak) azonos típusnevet (pl. Sedan).

Hitelek azonban osztályozhatók az alábbiak szerint:

Általánosságban elmondható, hogy kisebb összegű hitelek esetén nagyobb a fizetendő kamat és fordítva. Egyik fontos ide kapcsolódó fogalom a THM, melyről a link alatt olvashat.

Sok bank nem szigorít hitel konstrukcióján, inkább időszakos akciókat ad (akár 0%-os THM-el) főleg Karácsony alkalmával. Az áruhitelek a legkeresettebbek főleg műszaki / elektronikai / háztartási eszközök körében. Az egyik fő ok, hogy áruhitelt szívesebben vesznek fel az emberek, hogy kisebb arányú a megterhelés, mint egyéb más kölcsön esetén (pl. autókölcsön és lakáskölcsön). Az áruhiteleket mindenhol forint alapon folyósítják, így a forintkamat emelkedése természetesen befolyásoló tényező.

Kellemetlen, de sajnos valós téma a visszafizetés-képtelenség. A törlesztő részlet levonása automatikusan a folyószámláról történik, kivéve, ha áruhitelnél csekken keresztül történik a befizetés. Ha a folyószámlán lévő összeg elfogy, számlánk negatívba kerülhet és korlátlanul vonódhat tovább róla a hitel összeg havi törlesztője. Ilyenkor úgynevezett "negatív kamat"-tal terhelődik a "negatív összeg", melyet egyből rászámolnak. Bizonyos idő elteltével (mely szintén bank függő és hitel típus függő is lehet: fedezetes/fedezet nélküli) általában először telefonon, vagy levélben érkezik a felszólítás.

Sorozatos sikertelen felszólítás után, és/vagy ügyfél elérhetetlenség következtében az intézetek követeléskezelőknek adják át az ügyet. Ilyenkor személyes felkeresésre kerülhet sor, persze ne gondoljunk rosszra, nem "segédeszközökkel" jelennek meg a behajtók. Mindenesetre próbáljuk elkerülni, hogy ne érjünk el eddig a kellemetlen pontig.

 

Hitel hirdetések