Online Internetes vásárlás

Külföldön egyelőre jobban elterjedt az online vásárlás vagy internetes vásárlás, de hazánkban is folyamatosan elfogadottabbá válik (pl. internetes könyváruház, internetes jegyrendelés) és egyre több webáruház nyílik meg utat nyitva az internetes kereskedelem számára. Általánosságban a webáruház (online áruház - internetes áruház) olcsóbb, mivel nem igényel külön valós raktárépületet, hagyományos boltot az ajándékok kiállításához és bolti eladókat, HR személyzetet stb. sem, így az üzemeltetési költségek alacsonyabbak. Figyelembe véve a növekvő üzemanyagárakat, lassan érdemesebb az internetes megrendelés és on-line vásárlás után az ajándékokat futárszolgálaton vagy Postán keresztül szállítatni.

Milyen internetes vásárlás formák vannak?

Mire figyeljünk internetes vásárláskor?

Milyen jogaink vannak internetes vásárlás követően?

Mire figyeljünk még internetes rendelés közben?

Hova fordulhatunk internetes jogorvoslatért?

Milyen ajándékokat vásárolhatunk interneten?

 

Milyen internetes vásárlási formák vannak?

 • Online vásárlás postai utánvéttel:
  Hazai viszonylatban még az egyik leggyakoribb fizetési mód. Az áru összegének vevő általi kifizetése után a pénzt a Posta eljuttatja a kereskedőnek és a portékát átveszi a vásárló. Ilyenkor az utánvételi díjat rászámíthatja az eladó.
 • Online vásárlás banki átutalással:
  A megrendelést követően a kereskedő elküldi az átutalandó számlát és adatokat, majd kiegyenlítés után megtörténik a kiszállítás a vevőnek.
 • Készpénz-átutalási megbízás ("sárga csekk"):
  Postán történő "sárga csekk" befizetés után az összeg átutalódik a kereskedőnek majd a szállítás megkezdődik.
 • Belföldi postautalvány ("rózsaszín csekk"):
  A Postán kapható "rózsaszín csekk" kereskedő által igényelt adatainak kitöltése után és készpénzes befizetés után az összeg átutalódik az eladóhoz és a csomagküldés elindul.
 • Elektronikus vásárlás internetes bankkártya segítségével:
  A leggyorsabb internetes vásárlási mód, bár főleg hazánkban az emberek többsége bizalmatlan még ezzel a formával szemben az esetleges bakkártya visszaélés miatt. Általában dombornyomott kártya segítségével lehetséges. Még nagyobb biztonságot ad a "virtuális bankkártya" (internetes bankkártya) használata melyhez virtuális számla tartozhat és csak maximum az azon lévő összeg kerülhet levonásra.
  • Közvetlen(online): A kereskedőnek rendelkeznie kell kereskedelmi számlával és a tranzakció egy fizetési feldolgozó átjáró szolgáltató segítségével közvetlen megtörténik. (Authorize Net, Linkpoint, Verisign Payflow Pro, stb.)
  • Közvetett(offline): Vásárláskor az oldal elnavigál egy 3. megbízható tranzakciós szolgáltatóhoz és a fizetendő összeg csak később jelenik meg a kereskedő számláján. (Paypal, Yahoo store, Froogle, stb.)

vissza

Mire figyeljünk internetes vásárláskor?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a böngésző jelezze vásárláskor az oldal titkosítását (SSL:Secure Shocket Layer, az esetek többségében 128 bites titkosítás.). Ez úgy jelenik meg a böngészőben, hogy https:// -re változik az oldal böngészősávja (figyeljünk az "s" betüre!), gyakran ez csak a tényleges bankkártya-adatmegadási oldalon változik át. Ilyenkor meg kell jelennie egy kis zárt lakatnak is, mely ha nyitott akkor az oldal nem biztonságos. Ezen kívül egy sértetlen kulcs ikon is jelezheti a biztonságot.
Példa:      Internetes vásárlás biztonságosan ikon

vissza

 

Milyen jogaink vannak internetes vásárlás követően?

Vásárláskor tulajdonképpen szerződést kötünk a kereskedővel, mely a megszokottól ellentétben nem írásos, hanem elektronikus, de ettől még az szerződés. Mivel az árut nem tudjuk megfogni és megvizsgálni így a jogszabályok a vásárlót védik. Úgynevezett elállási jognak nevezik, ha a vásárló nincs megelégedve a vásárolt árucikkel és visszaküldi, ekkor 8 munkanap áll rendelkezésre, hogy ezt megtegye és így a kereskedőnek kötelessége visszatéríteni annak árát legkésőbb 30 munkanapon belül. Természetesen nem minden árura vonatkozik ez a szabály (pl. zene vásárláskor nem, mivel hiába küldenénk azt vissza, egy másolat készíthetnénk róla). Minden esetben az eredeti csomagolásban kell visszaküldenünk amit vettünk és a küldéssel kapcsolatos költségeket a vásárlónak kell állnia.

vissza

Mire figyeljünk még internetes rendelés közben?

Érdemes kellően körültekinteni, hogy mi mindent tartalmaz a megjelenített vételár. A kereskedőnek minden esetben fel kell tűntetni az adókat, szállítási kötségeket és egyéb járulékos költséget. Online rendelés során ügyeljünk a kéretlen levelek (spam) küldésének kizárására. Sokszor vásárláskor opcióként bepipálva marad az a lehetőség, hogy később reklámleveleket kapjunk a kereskedő termékeiről. Ha ez így is van, biztosítania kell leiratkozásának lehetőségéről.

vissza

Hova fordulhatunk internetes jogorvoslatért?

Ha az internetes vásárlás valamiért sikertelen és kár éri a vásárlót, akkor lehetőség van jogorvoslatra (internetes jog). Ilyenkor a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez lehet fordulni. Minden esetben kivizsgálják a panaszokat és védik a vásárlót. Ha a weboldal gyanús akkor pl a Google-t is értesíthetjük, hogy ellenőrizzék azt.

vissza

Milyen ajándékokat vásárolhatunk interneten?

Ahogy az internetes kereskedelem növi ki megát és a webáruházak terjednek, egyre több termék nyílik meg a látogatók előtt. Ajándék ötletek tárháza található a link alatt a teljesség igénye nélkül. A lehetőségek száma szinte végtelen.

vissza

 

Szponzorok