Vásárlási tanácsok

Néhány vásárlási tanács ajándékozással kapcsolatban. Kattintson a vásárlási tanácsok közül a megfelelőre, majd a "vissza" linkre, ha szeretne az oldal tetejére ugrani ismét.

Mikor vásároljuk meg az ajándékot?

Hogyan vásároljunk interneten ajándékot?

Mibe csomagoljunk ajándékot?

Mennyibe kerülnek a csomagoló anyagok?

Mit írjunk az ajándék cédulájára?

Hogyan történik az ajándék küldés belföldön?

Mennyivel számoljunk ha ajándékot küldünk belföldre?

Hogyan történik az ajándék küldés külföldre?

Mennyivel számoljunk ha ajándékot küldünk külföldre?

 

Mikor vásároljuk meg az ajándékot?

Természetesen a vásárlást tanácsos megkezdeni az ajándékozási alkalom előtt kellő időben. Ha feledékenyek vagyunk töbféleképpen is használhatunk emlékeztetőt: mobiltelefon emlékeztető segítségével; számítógépes névnapemlékeztetős programokkal(outlook,névnap stb); telefontársaságok emlékeztetős szolgáltatásai stb. Általánosságban az ünnepnapok Magyarországon a következők:

 • Újév (január 1.)
 • Valentin nap (február 14.)
 • Nők napja - Nőnap (március 8.)
 • Nemzeti ünnep - 1848/49-es forradalom és szabadságharc (március 15.)
 • Húsvét hétfő (2009. április 13.)
 • Munka ünnepe - EU-s belépés (május1.)
 • Anyák napja (május első vasárnapja - május 3.)
 • Gyereknap (2009. május 31.)
 • Pünkösd Hétfő (2009. június 1.)
 • Nemzeti ünnep - Államalapítás ünnepe (augusztus 20.)
 • Nemzeti ünnep - 1956. évi forradalom és szabadságharc (október 23.)
 • Halloween (október 31.)
 • Mindenszentek napja (November 1.)
 • Mikulás (december 6.)
 • Karácsony (december 25-26.)

Névnap dátumokra a hamarosan elkészülő névnaptárban kereshet.

Ha postán keresztül szeretnénk kézbesíteni, számolni kell a csomagküldési idővel, attól függően, hogy belföldre, vagy külföldre szeretnénk küldeni az ajándékot. Belföldön néhány napon belül kézbesítenek, bár szolgáltatás függő: lehet szombati, időgarantált, nyomkövetett, értékgaranciás vagy akár időzítéses! kézbesítés is lehetséges.
Külföldre a Posta nem ad időgaranciát és országonként eltérő lehet a kézbesítési idő. Csomagküldéssel kapcsolatban ezen a linken olvashat és találhat online kalkulátort.

vissza

Hogyan vásároljunk interneten ajándékot?

Vásárlási tanácsként általánosságban elmondható, hogy mára már az internetes vásárlás biztonságos, amennyiben odafigyelünk a részletekre. További biztonságot nyújthat az un. internetes webbankkártya, melyről csak annyit vonhatnak le amekkora limitet beállítotunk az internetes számlánkon. Bár jelenleg még közkedveltebbek az utánvétes rendelések és nem annyira elterjedtek hazánkban az internetes (online) vásárlások, a tendencia mégis azt mutatja, hogy előbb-utóbb teljesen megszokottá válik. (főleg repülőjegy és könyvvásárlás esetében). Bőveb információt az internetes vásárlás link alatt kaphat..

vissza

Mibe csomagoljunk ajándékot?

Vásárlási tanácsok közül fontos lehet milyen ajándékot milyen csomagolóanyagba és díszítéssel csomagolunk. Néhány példa csomagolóanyagokkal kapcsolatban.

CSOMAGOLÁS AJÁNDÉKTÍPUSOK MÉRETEK (mm)
Fadobozok italok, szivarok, kártyák egyedi
Ajándéktáskák általános és ünnepi, italok 120*360 - 270*330
Csomagolópapírok általános és ünnepi 300*450 - 700*1000
Csomagolófóliák általános és ünnepi 500*700 - 700*1000
Csomagolódobozok könyvek, multimédia (CD/DVD), henger alakú termékek (festmények), 150*121
- 580*431
Plüss táskák általános, mikulás, karácsonyi 150*150
Papír táskák általános, mikulás, karácsonyi 330*450
Celofánok általános, virág, mikulás, karácsonyi 150*320 - 1000*1100
Színes és hologramos fóliák általános, mikulás, karácsonyi 700*1000
Betűzők általános, ballagási, valentin stb egyedi
Szalagok általános, óvodai, balagás stb 10m*40
Masnik általános, dekorációnak 19-50 széles


Sok cég foglalkozik egyedi szövegek ráírásával a csomagolásra, valamint divatba jöttek az ajándék betűzők is, melyek vékony átmérőjű nyéllel ellátott, kölünböző figurájú betűzhető díszítőelemek. A fadobozokat pedig például égetéssel szépen ki lehet dekorálni és névvel ellátni. A szépen becsomagolt ajándékokat a biztonságos postai csomagolódobozokban küldhetjük tovább.

vissza

Mennyibe kerülnek a csomagoló anyagok?

A csomagolóanyagok árai nagyon eltérőek lehetnek, a lenti árak csak tájékoztató jellegűek.

CSOMAGOLÁS ÁR (HUF) Megjegyzés
Fadobozok egyedi  
Ajándéktáskák 100-200  
Csomagolópapírok 10-60/ív  
Csomagolófóliák 5-30/ív  
Csomagolódobozok    
Plüss táskák 250  
Papír táskák 300  
Celofánok 25-40/ív  
Színes és hologramos fóliák 100  
Betűzők 100-700  
Szalagok 100-300-1200  
Masnik 15-60  

Általában csomagolópapíroknál és fóliáknál, celofánoknál 1 csomagban több ív is lehet, illetve szalagoknál több tekercs.

vissza

 

Mit írjunk az ajándék cédulájára?

Feltöltés alatt!

vissza

Hogyan történik az ajándék küldés belföldön?

Többféleképpen lehetséges ajándékot küldeni belföldön. Vannak cégek melyeknél ajándék vásárlás után tanácsolják saját (esetleg ingyenes) házhozszállítási szolgáltatásukat. További lehetőség futárszolgálat segítségével küldeni csomagot, vagy postai úton.
A futárszolgálatok különbözőek lehetnek: tarifában, gyorsaságban, szállítandó csomagméret és súly elfogadásában, rakodó, biztosító vagy biztonsági kísérő ember ellátottságában és egyéb szolgáltatásokban. Belföldön sokan foglalkoznak futárszolgáltatással előnyük lehet, hogy a kézbesítés gyorsabb. Vannak motoros és biciklis futárok, ahol a gyorsaság és ár kedvezőbb lehet.
A postai csomagküldő szolgálat is bővítette szolgáltatásait. a Postán megvásárolható csomagoló dobozokba is rakhatjuk az ajándékot, a dobozok széles választékban kaphatók országosan közel 500 helyen. Előnyük, hogy biztonságosak, többfajta méretben kaphatóak és áruk pár 100 Ft. Szolgáltatásuk közt szerpel pl.: időgarantált, nyomkövetett, biztosított, szombati kézbesítéses, időzítéses stb. Részletek itt.
Általánosságban elmondható, hogy a rendelés felvehető telefonon és manapság már a legtöbb esetben interneten is (olcsóbban)!

vissza

Mennyivel számoljunk ha ajándékot küldünk belföldön?

Azoknál a cégeknél, melyek vállalják a vásárlás utáni ingyenes házhozszállítást, tanácsos kihasználni ezt a lehetőséget, igaz általában nagyobb összegben történő vásárlás esetén ajánlják csak és a bolt vagy a raktár bizonyos körzetében.
A futárszolgálatok változatos árakkal és szolgáltatásokkal versenyeznek egymással. Az árak függhetnek a napszaktól és a csomag súlyától,mennyiségétől stb. Vannak távolságfüggő és általánydíjas szolgáltatók: 60 - 130 HUF/km (vigyázzunk, mert a visszautat is számolni kell legtöbb helyen!) és 1400-5400 HUF/szolgáltatás. Legolcsóbb a biciklis, motoros, majd személyautós, kisáruszállítós végül a legdrágább a kisteherautós szállítás.
A Posta olcsóbb megoldást jelenthet, ha a nem sűrgősségi a kézbesítés, így pár ezer Ft-ból megúszhatjuk, bár ez súly- és távolságfüggő is. Létezik EMS gyorsposta és EMS aznapi gyorsposta is persze jóval magasabb árakon. Árkalkulátort és részletesebb információt ezen a linken olvashat.

vissza

Hogyan történik az ajándék küldés külföldre?

Bizonyos feltételek mellett főleg intrnetes áruházak vállalják az ingyenes csomagküldést külföldre is, akár a világ minden pontjára.
Természetesen a futárszolgálatok is foglalkoznak nemzetközi csomagkézbesítéssel, sokan csak a határmenti településekig. A csomagküldés ideje ország- és egyéb paraméterfüggő. Körülbelül 1-7 napon belül általában célbaér a feladott csomag.
A Posta is nyújt nemzetközi szállítást, időgarancia általában nincs és országonként eltérő a kézbesítés ideje. Kezelik a törékeny csomagokat is, valamint tértivevényes és utánvételi stb. lehetőség is van. Részletek ezen az oldalon.

vissza

Mennyivel számoljunk ha ajándékot küldünk külföldre?

A nemzetközi csomagküldés ára igen változatos lehet, főleg futárszolgálatokon keresztül. Természetesen függ a távolságtól és a csomag súlyától: kb. 5000-120 000 HUF intervallumban mozoghat.
Postán keresztül választhatunk felületi és légi kézbesítést. A légi nem sokkal drágább, viszont gyorsabb. Részletek és árkalkulátor a linken.

vissza

Ajándék hirdetések