Virág Ajándék

Virág és Ajándék (illik)Virág és Ajándék (vagy)Virág és Ajándék (nem illik)

A mondás szerint "a virág a legszebb ajándék". Ha nem is mindenkinek a virág a legszebb ajándék, de mindenképp a figyelmesség és udvariasság egyik legkifejezőbb jelképe a legtöbb emberi szituációban.

Virág ajándékozásakor mindenkinek automatikusan főleg az jut eszébe, hogy csak nőknek szokás virágot adni, holott ez nem minden esetben van így. Példának okáért az urak (főleg az idősebbek) kaphatnak virágot mondjuk felköszöntés alkalmával, vagy hivatalos ünnepségeken is.

A következőkben mélyedjünk bele kicsit jobban a virág ajándékozás rejtelmeibe, szokásaiba és érdekességeibe...

Virág és a számok

Mennyi virágot vegyünk? Régebben a 10 szál virág volt a vízválasztó: 10 alatt páratlan, 10 felett páros számú virág. Kevesebb menniységnél a páratlanságra való törekvés a virágok rendezési szabályaiban rejlett, illetve azzal indokolták. Manapság ez már nem mérvadó. Viszont sok helyen úgy tudják, hogy virágot csak páratlan számban illik adni, mert párosan inkább például temetésre szoktak vinni virágot és ha idősebbek párosan kapják, akkor azt illetlenségnek is vehetik. Nos...ha 10 alatt páratlanul veszünk virágot az a biztos...Tíz felett viszont általában párosan szoktak (pl. egy tucat)

Virág és a színek

Milyen színű legyen a virág? Színek esetében még változatosabbak lehetnek a szokások. A régi hagyományokból ismerhetünk néhány szín társítási szokást: a piros a szerelem és házasság jelképe lehet (hivatalos esetekben inkább kerüljük, de ha nagyobb csokrot állítunk össze valakinek, akkor ott már vegyíthetünk bele pirosat is kisebb arányban); a sárga az irigység jelképe szokott lenni; a fehér a becsület, tisztesség; a kék pedig a hűségé. Természetesen ezek a jelkép dolgok virág szempontból fokozatosan elkopnak.
Fiatal lányoknak élénk színű virágot és szegfűt nem igazán illik adni. Ha vegyesen állítjuk össze a virágcsokrot akkor ügyeljünk a színek ne üssenek el egymástól és ha lehet ne rakjunk bele gyorsan kinyíló, vagy elnyíló virágokat, valamint a méretarányokra is ügyeljünk. Ibolya főleg az érzelmességet sugallja, de kis mérete miatt nem igazán ajánlott. A liliommal is óvatosan bánjunk, mert főleg történelmi emlékekhez köthető és régebben az ártatlanság jelképe is volt. A krizantém pedig részvétnyílvánításhoz ajánlott virág. Ha kórházi látogatásra viszünk virágot, akkor pedig ügyeljünk, hogy ne túl erős illatú legyen, ne zavarja a betegeket.

Cserepes, vagy vágott virág

Cserepes virágot általában családtagoknak, barátoknak szokás adni, vagy esetleg aki cserepesvirág gyűjtő. Vágott virágot köszöntéshez, felköszöntéshez szokás, melyet csokorba is rendezhetünk. Ünnepi alkalomkor pedig virágkosarat is állíttathatunk össze az ajándékozandónak.

Virág átadása

A virágot átadhatjuk személyesen, vagy például valamilyen virágküldő szolgálattal, futárral stb. Ha személyes adjuk át a virágot akkor míg szállítjuk érdemes csomagolópapírba, vagy selyempapírba csomagoltatni, de átadás előtt mindenképp távolítsuk el azt, mivel nem illik csomagoltan átadni! Vannak esetek, mikor érdemes meghagyni a csomagolást is, hogy újra szállítható állapotba rakhassa vissza a csokrot az ajándékozott. Ha nem személyesen küldjük, akkor azért illik valamilyen üdvözlőkártyát illeszteni a virágcsokorba, hogy tudják ki küldte azt. Természetesen személyes átadáskor is szoktak biggyeszteni alkalomhoz illő (szöveges, figurás) cédulát.

Virág hirdetések